Testarea densității osoase prin Osteodensitometrie DEXA 

Unul dintre serviciile noi disponibile începând cu luna iunie este Osteodensitometria.

Densitatea minerală osoasă (DMO) este determinantul principal al rezistenței osoase. O densitate osoasă scăzută poate fi consecința unei acumulări osoase insuficiente la sfârșitul adolescenței, a unei pierderi osoase accentuate, sau ambele. Dupã vârsta de 35 ani, masa osoasã se încadreazã pe o pantã descendentã, progresivã, la ambele sexe.


Diagnosticul de osteoporoză se stabilește prin măsurarea DMO, care se poate efectua printr-o serie de tehnici, dintre care cea mai utilizată în practică este absorbțiometria duală cu raze X (DXA). Explorarea standard presupune măsurarea DMO la nivelul coloanei lombare și a șoldului.

Avantajele măsurării DMO includ stabilirea diagnosticului de osteoporoză, predicția riscului de fractură, selectarea pacienţilor pentru tratament și monitorizarea eficacității terapiei antiosteoporotice.

Indicații pentru DXA:

  • Femei cu vârsta peste 65 ani și bărbați peste 70 ani
  • Femei sub 65 ani, dar care asociază factori de risc (deficit estrogenic, antecedente familiale de fractură de șold, deficit de vitamina D)
  • Pacienți cu fracturi de fragilitate în antecedente
  • Pacienți cu patologii/condiții asociate cu scăderea masei osoase
  • Pacienți care urmează tratamente cu medicamente asociate cu pierdere de masă osoasă (corticoterapie: cel puțin 7,5mg/zi Prednison timp de mai mult de 3 luni, sau doză echivalentă pentru alte preparate cortizonice)


Orice pacient care este evaluat în vederea inițierii unui tratament farmacologic pentru osteoporozăPentru  mai multe informații citește articolul redactat de doamna Dr. Andreea Hrițuc - Medic specialist endocrinolog:

Importanța diagnosticului și tratamentului precoce în osteoporoză