Medicina internă este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul nechirurgical al bolilor adultului.

Aceasta acoperă o gamă largă de afecțiuni, ce vizează organele interne:  inima, plămânii, ficatul și tractul gastro-intestinal, rinichii și tractul urinar, creierul, coloana vertebrală, nervii, mușchii și articulațiile.


Desi există boli care afectează în mod specific organele la nivel individual, majoritatea acestora afectează mai multe organe interne sau intreg organismul, precum: hipertensiunea arteriala, arteroscleroza, diabetul, guta, dislipidemiile,  bolile de sistem (lupusul, vasculitele) sau cancerul.

Medicul internist este specialistul cu profil extins, în a cărui compentență intră diagnosticarea, tratarea, urmarirea si ghidarea pacientului, urmând, atunci când este necesar, recomandarea către alte specialități, întrucat acesta formează o echipă comună cu ceilalți medici.

Medicul internist furnizează pacientului și metode de prevenție a bolii contribuind astfel la promovarea sănătății prin adoptarea unui stil de viata echilibrat.

Care sunt atribuțiile medicului internist?

Plecând de la discuția inițială pe care o va avea cu pacientul, în care acesta se va interesa de starea de sănătate și motivul vizitei la medic, competența medicului internist include și:

  • Examinarea  globala a pacientului : evaluarea starii generale, ascultarea inimii si a plămânilor (ascultație), examinarea abdomenului (inspecție, palpare), măsurarea frecventei cardiace , a tensiunii arteriale, a saturatiei periferice in oxigen și înregistrarea ECG.
  • Folosirea metodelor speciale pentru examinare- monitorizare Holter EKG, ABPM, efectuarea IGB (indice glezna- brat), recomandarea de teste de laborator (analize medicale), radiografii , ecografii, examinari prin computer-tomografie (CT) sau RMN, etc.
  • Diagnosticarea si urmarirea afectiunilor
  • Prescrierea medicamentelor și a altor proceduri necesare tratamentului (inclusiv recomandari privind regimul alimentar)
  • Intocmirea scrisorii medicale (introducerea informației despre diagnostic, examen clinic, tratament recomandat)
  • Evaluarea  necesitatii de spitalizare sau intervenții chirurgicale
  • Eliberarea  concediului medical atunci cand este nevoie

Care sunt cele mai frecvente boli pe care medicul internist le tratează?

Inima: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm ale inimii (fibrilația atrială), managementul acestora și al factorilor de risc (de ex: dislipidemii) și întârzierea progresiei insuficienței cardiace.

Plămâni: bronșită cronică, astmul bronșic, BPOC, pneumonie, traheobronșită acută, sarcoidoză, depistare cancer.

Stomac: gastrită,ulcer, boala de reflux, depistare cancer.

Ficat: hepatita cronică, ciroză, steatoză (ficat gras), dischinezie și calculi biliari (pietre), depistare cancer.

Colon: colon iritabil, depistare cancer.

Rinichi: litiază renală (nisip și pietre), infecții urinare, pielonefrită, insuficiență renală cronică (primul stadiu).

Sânge: anemii, depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii).

Schelet osos și articulații: reumatisme degenerative și inflamatorii, poliartrita reumatoidă, osteoporoza.

Boli vasculare: boala arterială periferică, insuficientță venoasă cronică, tromboza venoasă.

Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut), guta, diabet și boli ale glandei tiroide.