Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii 17 Mai 2019 

“Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!”

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava, în colaborare cu rețeaua de medicinăprimară (medici de familie, medici școlari, asistenți medicali comunitari și școlari) și Unitățile Administrativ Teritoriale organizează în perioada 17-24 mai 2019, activităţi de informare şiconştientizare a populaţiei, referitoare la hipertensiunea arterială. 

Hipertensiunea arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalențaridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune. 

Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9,4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şiinsuficienţa cardiacă, 13% dintre decesele la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.

 În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 și ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şia fenomenului de îmbătrânire se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025. 

În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă ahipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocaziastudiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștientde această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generatede lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţiresemnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69, 55% în 2012 (SEPHARII), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III). 

România rămâne totuși în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHARIII confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Hipertensiunea arterială, factor de risc major pentru boala coronariană și AVC creează opresiune majoră asupra sistemului de sănătate. În România, conform celor mai recente estimări aleWHO, DALYs(000) a fost de 149.0 la ambele sexe, cu 69.1 la sexul masculin și 79.9 la sexulfeminin. Este îmbucurător însă faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează în prezent pe conceperea şi implementarea unor programe deprevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Cu acest prilej, promovăm sloganul “Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!” și materialeleinformative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune, aflate pewebsite-ul http://www.whleague.org, precum şi materialele elaborate de CNEPSS-CRSP Cluj. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivelnaţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății, website: https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/

 

Susţineţi Campania de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare a riscurilor hipertensiunii arteriale!

“Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!”

 

Director Executiv ,

Dr. Liliana Ioana GRADINARIU