Centrul Medical Fiziomed din Suceava este acum un centru medical multidisciplinar, ce ofera o gama generoasa de servicii medicale. 

Iata care sunt acestea: Endocrinologie, Cardiologie, Obstetrica si Ginecologie, Recuperare medicala, Psihologie, Ortopedie si Chirurgie pediatrica, Reumatologie, Neurochirurgie, Dermatologie, Neurologie, Ortopedie, Chirurgie plastica, Chirurgie generala, Masaj, Kinetoterapie pediatrica.

Mai mult, te anuntam ca, incepand cu luna iunie, adaugam gamei noastre de servicii medicale: Osteodensiometria DXA si Radiologia digitala. 

Asadar, in cadrul unui consult in Centrul medical Fiziomed, vei putea efectua o radiografie, fara sa mai fie nevoie sa te deplasezi, intrucat aparatura pentru efectuarea radiografiilor se regaseste in cadrul clinicii. 

Cu ajutorul acestor aparate ultramoderne, cu design versatil, totul va deveni mai comod, mai flexibil si mai rapid.

Parcurge in continuare articolul informativ despre prezenta aparaturii ultramoderne in Centrul Medical Fiziomed, ce beneficii au acestea si alte explicatii extrem de utile! 

Dinamicitatea tehnologiei si ritmul rapid in care avanseaza isi aduc aportul, printre altele, si in calitatea vietii oamenilor. Domeniul medical se numara printre acestea negresit. 

In randurile ce le-am asternut in acest articol iti vom vorbi de doua aparate ultramoderne, de caracteristicile acestora si, bineinteles, de avantajele lor. 

Este vorba despre: Proteus XR/f , aparatul pentru radiologii digitale, si Prodigy, aparatul pentru Osteodensitometrie. 

Ce este Radiologia Digitala?

Aparatul Proteus XR/f

Radiografia digitala foloseste placi sensibile de raze X, care capteaza direct date in timpul examinarii pacientului, date ce sunt transferate imediat intr-un sistem informatic, datorita detectoarelor digitale wireless, fara utilizarea unei casete intermediare, ca in cazul unei radiografii conventionale. De asemenea, pot fi utilizate mai putine radiatii pentru a produce o imagine de contrast. 

Aparatul Proteus XR/f  foloseste sistemul de radiologie digitala, ce permite efectuarea de radiografii, cu adresabilitate catre orice pacient. Designul acestuia permite efectuarea de radiografii pentru pacientii cu probleme locomotorii sau alte probleme care ar putea ingreuna desfasurarea unei radiografii in mod normal. 

Urmareste filmuletul de mai jos pentru a avea o imagina clara a aparatului Proteus XR/f. Dureaza doar 3 minute. Click aici

Beneficiile pe care le aduce aparatul Proteus XR/f

 • Proteus XR/f poate efectua radiografii cu flexibilitate deplina, confortabil si usor; 
 • Are design compact, montat pe podea, si poate fi amplasat cu usurinta in orice spatiu medical: cabinete medicale, centre de imagistica, centre de urgenta si clinici; 
 • Poate fi folosit pentru multiple tipurile de radiografii (radiografie torace si pulmonara, radiografie craniu si sinusuri, radiografie membre si articulatii, radiografie pelvis, radiografie coloana vertebrala); 
 • Obtinerea de imagini de inalta calitate, cu dozaj de iodura de cesiu eficientizat cu ajutorul detectoarelor solide Konika Minolta Aero DR;
 • Proteus XR/f este incredibil de usor de utilizat atat de personalul clinicii, cat si de pacienti. Designul ergonomic si pozitionarea usoara a pacientului duc la desfasurarea examinarilor aproape fara efort; 
 • Personalul CMF urmeaza cursuri de instruire si traininguri pentru folosirea aparatului Proteus XR/f, cursuri oferite de specialistii GE Healthcare;


Aparatura medicală Prodigy - Sistemul DXA (pentru testarea densitatii osoase).

Prodigy foloseste sistemul “dual energy X-ray absorptiometry”, sau DXA, un sistem global, ce foloseste un detector digital direct tip CZT-HD de inalta densitate. 

Detectorul digital CZT-HD asigura o rezolutie crescuta a imaginii, echivalenta cu cea radiologica, ce permite efectuarea Osteodensitometriei- analiza densitatii osoase, si a compozitiei corporale. 

Tehnologia DXA este folosita in peste 120 de tari, avand caracteristici deosebite, ce aduc  un mare plus in sfera medicala, precum: performanta, eficienta, fiabilitate si versatilitate. 

Poti urmari filmuletul de mai jos, pentru a putea vedea functionalitatea acestuia si usurinta cu care se desfasoara scanarea: click aici

Beneficiile pe care le aduce aparatul Prodigy, ce foloseste tehnologia DEXA:

 • Posibilitatea de a masura densitatea osoasa, ce va facilita identificarea osteoporozei sau osteopeniei; 
 • Tehnologia DXA are un design robust, rafinat si imbunatatit constant, in decursul a 30 de ani, instalat si folosit in peste 120 de tari; 
 • Prodigy furnizeaza cu acuratete date despre densitatea osoasa si alte analize ale compozitiei corpului; 
 • Scanarea cu tehnologia DXA decurge cu usurinta, oferind in mod eficient date despre pacient; 
 • Tehnologia DXA include: Ventilator cu unghi ingust cu MVIR ( elimina erorile ce apar la marirea imaginilor), si Detector de cristale LYSO (asigura o rezolutie excelenta a imaginilor); 
 • Este proiectat pentru a imbunatati timpul de scanare cu pana la 40%; 
 • Functionarea echipamentului este monitorizata automat cu ajutorul programului EnCore, program ce include examinari pentru: coloana vertebrala anterio-posterior, femur, antebrat, corp total, compozitie corporala, analiza avansata articulara; 

Sursa info: aici


Ce este Osteoporoza si cat de importanta este diagnosticarea precoce a acesteia?

Osteoporoza este o boala a scheletului, caracterizata prin scaderea masei osoase si alterarea microarhitecturii tesutului osos, ceea ce determina cresterea fragilitatii osoase si a riscului de fractura.

Cel mai frecvent tip de osteoporoza este osteoporoza primara, ce apare la femeile in postmenopauza (pierderea functiei ovariene la menopauza accelereaza pierderea de masa osoasa), sau la barbatii varstnici, fiind legata de procesul natural de imbatranire, cand tesutul osos se pierde progresiv. In cazuri rare, osteoporoza poate aparea la copiii sau adultii tineri- osteoporoza idiopatica. 

Diagnosticul de osteoporoza se stabileste prin masurarea densitatii osoase, care se poate efectua printr-o serie de tehnici, dintre care cea mai utilizata in practica este absorbtiometria duala cu raze X (DXA).Explorarea standard presupune masurarea DMO la nivelul coloanei lombare si a soldului.

Avantajele masurarii densitatii osoase includ:

 • Stabilirea diagnosticului de osteoporoza 
 • Predictia riscului de fractura
 • Selectarea pacientilor pentru tratament
 • Monitorizarea eficacitatii terapiei antiosteoporotice

Indicatii pentru DXA:

 • Femei cu varsta peste 65 ani si barbati peste 70 ani
 • Femei sub 65 ani, dar care asociaza factori de risc (deficit estrogenic, antecedente familiale de fractura de sold, deficit de vitamina D)
 • Pacienti cu fracturi de fragilitate in antecedente
 • Pacienti cu patologii/conditii asociate cu scaderea masei osoase
 • Pacienti care urmeaza tratamente cu medicamente asociate cu pierdere de masa osoasa (corticoterapie: cel puțin 7,5 mg/zi Prednison timp de mai mult de 3 luni, sau doză echivalenta pentru alte preparate cortizonice)
 • Orice pacient care este evaluat in vederea initierii unui tratament farmacologic pentru osteoporoza.

Osteoporoza este asimptomatica in absenta unei fracturi. Este extrem de important ca, pentru menajarea starii de sanatate, sa se previna caderile si fracturile. Desi poate suna ca o limitare a activitatilor zilnice, nu chiar confortabila pentru cineva care este mai activ din fire, sau care are in grija nepoti, insa este o situatie cu care te poti acomoda si chiar convietui, pentru sanatatea ta. 

Diagnosticul de osteoporoza se stabileste prin investigatii paraclinice. Una dintre investigatii este Osteondensiometria DXA. 


Ecografiile  si radiografiile deja disponibile in cadrul Centrului Medical Fiziomed

Ecografii: Abdomen total, Cardiologie, Endocrinologie, Ecografie mamara, Ortopedie si chirurgie pediatrica. 

Radiografii:

 • Radiografie torace și pulmonară
 • Radiografie craniu și sinusuri
 • Radiografie membre și articulații
 • Radiografie pelvis
 • Radiografie coloană vertebrală

Orice noutate este un motiv de bucurie atat pentru noi, cei din clinica, cat si pentru pacientii care au incredere in serviciile noastre, in cadrele noastre medicale si tot personalul care pune lucrurile in miscare zi de zi. Faptul ca aceste aparaturi medicale au ajuns la noi este o realizare enorma. Nu o sa iti ascundem ca achizitia acestuia a fost extrem de costisitoare, insa scopul este mai nobil decat orice. 

Apeleaza cu incredere la serviciile noastre si comunica cu reprezentatii Centrului Medical Fiziomed ori de cate ori ai intrebari, nelamuriri sau doresti sa faci programari. 

Poti folosi canalele de social media, Facebook, sau formularul de contact din site, sau ne poti suna la numarul 0749 922 271. De fiecare data va fi un reprezentat ce va dori sa te ajute. 

Totul pentru sanatate!

Sursele folosite in redactarea acestui articol: GE Healthcare Prodigy, GE Healthcare Proteus XR/f, Medicals System Sanova, Articol despre Osteoporoza - scris de Doamna Doctor Hrituc Andreea.