Ce este Osteoporoza?

Osteoporoza este o boala a scheletului caracterizata prin scaderea masei osoase si alterarea microarhitecturii tesutului osos, ceea ce determina cresterea fragilitatii osoase si a riscului de fractura. Oasele devin atat de fragile incat o simpla cadere sau chiar si o simpla tuse pot provoca o fractura. Fracturile legate de osteoporoza apar cel mai frecvent la sold, incheietura mainii sau a coloanei vertebrale. Din nefericire, pacientii cu osteoporoza sunt predispusi la orice tip de fractura- humerus, calvicula, coaste. 

Tipurile de Osteoporoza

Osteoporoza primara

Cel mai frecvent tip de osteoporoza este cea primara, care apare la femeile in postmenopauza (pierderea functiei ovariene la menopauza accelereaza pierderea de masa osoasa) sau la barbatii varstnici, fiind legata de procesul natural de imbatranire, cand tesutul osos se pierde progresiv. 

In cazuri rare, osteoporoza poate aparea la copii sau adultii tineri (osteoporoza idiopatica).

Osteoporoza secundara

Osteoporoza este considerata secundara atunci cand scaderea densitatii minerale osoase apare ca o complicatie a unor patologii/conditii, precum:

 • Boli endocrine (hipogonadism, hipertiroidism, hiperparatiroidism, sindrom Cushing, deficit al hormonului de crestere, hiperprolactinemie, diabet zaharat);
 • Boli gastroenterologice (boala celiaca, boli inflamatorii intestinale, sindroame de malabsorbtie, rezectie gastrica, boli hepatice  – icter obstructiv, ciroza hepatica);
 • Boli reumatologice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta);
 • Boli hematologice (mielom multiplu, leucemii, limfoame, mastocitoza);
 • Boli de colagen (osteogeneza imperfecta, sindrom Ehlers-Danlos, sindrom Marfan);
 • Medicamente (glucocorticoizi – cea mai frecventa cauza de osteoporoza secundara, anticonvulsivante, tiroxina in exces, heparina, ciclosporina, chimioterapice);
 • Alte cauze: deficitul de vitamina D, imobilizare prelungita, alcoolism, malnutritie, bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC), insuficienta renala, transplant, HiV, scleroza multipla, amiloidoza, sarcoidoza.


Simptomele Osteoporozei

Simptomele osteoporozei nu sunt atat de pronuntate in stadii incipiente.

Odata slabite oasele din cauza osteoporozei, pot aparea simptome precum:

 • Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturata 
 • Pierderea unor centimentri din inaltime
 • O postura nenaturala, inclinata
 • Un os care se rupe mult prea usor, fara vreun soc mecanic extrem

Factorii de risc ai Osteoporozei

Factorul de risc in cazul acestei boli vizeaza sexul feminin. Femeile au sanse mai mari, comparativ cu barbatii, sa dezvolte osteoporoza. Negresit enumeram aici si stilul de viata, anumite medicamente si starea de sanatate generala a fiecarui individ. 

Enumeram cativa factori importanti pe care sa ii ai in vedere:

 • Varsta inaintata- riscul de a dezvolta osteoporoza creste direct proportional cu varsta
 • Sexul feminin, cum am amintit si mai sus
 • Femeile caucaziene si cele asiatice au risc ridicat de osteoporoza
 • Genetica- daca vreun membru al familiei a avut osteoporoza, sunt sanse ridicate ca aceasta sa fie mostenita mai departe
 • Statura- persoanele mici de statura pot dezvolta osteoporoza mai usor

Intrucat factorii enumerati sunt mai greu de controlat, caci fac parte din caracteristicile permanente, exista si factori de risc pe plan secundar. 

Printre acestia enumera:

 • Un loc fruntas ocupa dieta- o dieta saraca in calciu favorizeaza aparitia osteoporozei 
 • Steroizii si medicamentele utilizate pe termen lung afecteaza procesul de reconstructie osoasa. 
 • Anumite medicamente utilizate pentru combaterea sau prevenirea unor afectiuni, precum: convulsii, cancer, reflux gastric, respingerea unui transplant
 • Intreaga lista de factori ce apartin Osteoporozei Secundare (a se vedea sectiunea Tipurile de osteoporoza)

Importanta diagnosticului si tratamentului precoce in Osteoporoza

Densitatea minerala osoasa (DMO) este determinantul principal al rezistentei osoase.

O densitate osoasa scazuta poate fi consecinta unei acumulari osoase insuficiente la sfarsitul adolescentei, a unei pierderi osoase accentuate, sau ambele. Dupa varsta de 35 ani, masa osoasa se incadreaza pe o panta descendenta, progresiva, la ambele sexe.

Diagnosticul de osteoporoza se stabileste prin masurarea DMO, care se poate efectua printr-o serie de tehnici, dintre care cea mai utilizata in practica este absorbtiometria duala cu raze X (DXA). 

Explorarea standard presupune masurarea DMO la nivelul coloanei lombare si a soldului.

Avantajele masurarii DMO includ stabilirea diagnosticului de osteoporoza, predictia riscului de fractura, selectarea pacientilor pentru tratament si monitorizarea eficacitatii terapiei antiosteoporotice.

Diagnosticarea Osteoporozei cu ajutorul aparatului ultramodern Prodigy

Centrul Multidisciplinar Fiziomed investeste in sanatate. 

Pentru diagnosticarea Osteoporozei, metoda imagistica utilizata este Osteodensitometria, metoda ce se poate realiza cu aparatul medical GE Prodigy. Osteodensitometria este unul dintre serviciile noi, disponibile incepand cu luna iunie, si face parte din serviciile de imagistica. 

Astfel ca, in cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Fiziomed se va putea face procedura de scanare osoasa, cu ajutorul aparatului ultramodern Prodigy. 

Beneficiile aparatului Prodigy, ce foloseste tehnologia DEXA, sunt extrem de valoroase:

 • Masurarea densitatii osoase, ce va facilita identificarea osteoporozei sau a osteopeniei- cand masa osoasa este normala sau mai mica; 
 • Datele furnizate cu ajutorul acestui aparat ultramodern au acuratete ridicata;
 • Usurinta cu care decurge scanarea, urmata de accesul la date despre starea pacientului;
 • Imaginile sunt lipsite de erori si au o rezolutie foarte buna; 
 • Timpul de scanare este eficientizat cu pana la 40%;


Functionarea echipamentului este monitorizata automat cu ajutorul programului EnCore, program ce include examinari pentru: coloana vertebrala anterio-posterior, femur, antebrat, corp total, compozitie corporala, analiza avansata articulara; 

Indicatii pentru testul DXA:

 • Femei cu varsta peste 65 ani si barbati peste 70 ani
 • Femei sub 65 ani, dar care asociaza factori de risc (deficit estrogenic, antecedente familiale de fractura de sold, deficit de vitamina D)
 • Pacienti cu fracturi de fragilitate in antecedente
 • Pacienti cu patologii/conditii asociate cu scaderea masei osoase
 • Pacienti care urmeaza tratamente cu medicamente asociate cu pierdere de masa osoasa (corticoterapie: cel putin 7,5mg/zi Prednison timp de mai mult de 3 luni, sau doza echivalenta pentru alte preparate cortizonice)

Ne bucuram sa contribuim la starea de sanatate a pacientilor nostri. Tocmai de aceea, pe langa informatiile extrem de valoroase expuse in acest articol, si grija cu care ne tratam fiecare pacient, Centrul Multidisciplinar Fiziomed investeste in aparatura performanta. 

De asemenea, tot in luna iunie, am adaugat pe pe lista noastra si serviciile profesionale de radiologie digitala. Departamentul de imagistica digitala are acum aparatura medicala ultra performanta, si anume Proteus XR/f, ce va face ca examinarile sa fie extrem de confortabile si flexibile atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. 

Printre examinarile ce pot fi efectuate amintim: radiografie torace si pulmonara, radiografie craniu si sinusuri, radiografie membre si articulatii, radiografie pelvis, radiografie coloana vertebrala. 

Astfel, luna iunie a imbogatit Centrul Multidisciplinar Fiziomed cu aparatul Proteus XR/f, pentru radiografii digitale, si aparatul Prodigy, ce permite efectuarea testului DXA, pentru aflarea densitatii osoase. 

Daca doresti sa afli mai multe informatii sau sa faci o programare, nu ezista sa ne contactezi. Am pus la dispozitia tuturor mai multe canale de comunicare intre noi si comunitatea din care facem parte. 

Ne gasesti pe Facebook, aici pe site, https://www.fiziomedsv.ro/, unde vei gasi formularul de programare, sau ne poti suna la numarul 0749 922 271. 

Totul pentru sanatate!

Surse:

Nu am fi putut scrie acest articol fara ajutorul Doamnei Doctor Hrituc Andreea

De asemenea, alte surse folosite in redactarea acestuia sunt:GE Healthcare Prodigy, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968