Recuperarea medicala - proceduri de tratament

Recuperarea medicala este specialitatea medicala independenta, ce implica procesul de schimbare prin care oamenii isi imbunatatesc sanatatea si bunastarea in general, proces urmat de autodisciplina si straduinta de a-si atinge potentialul maxim atat fizic, cat si mental.

Recuperarea medicala stabileste si imbunatateste capacitatea functionala si calitatea vietii, folosind proceduri precum: Kinetoterapia, Electroterapia, Termoterapia, Hidroterapia, Magnetoterapia etc.

Iata care sunt procedurile de tratament disponibile in cadrul Centrului Multidisciplinar Fiziomed: Terapia laser, Magnetoterapie, Shockwave, Ultrasunete, Electroterapie, Masaj terapeutic, Parafina, Unde scurte, Bai galvanice, Kinetoterapie, Drenaj limfatic, Dus subacval, Osteopatie, Masaj Shiatsu, Terapia Vojta, Tehnica Fascia, Tecar.

Cat este de important un program individualizat de recuperare medicala

Inaintea inceperii unui program de recuperare medicala este absolut necesara evaluarea medicala de catre un medic specialist.

Medicul specialist poate fi ortoped, neurolog, reumatolog etc, ce te va redirectiona catre un medic specialist in recuperarea medicala, ce va stabili apoi programul de fiziokinetoterapie.

Pe tot parcursul programului de recuperare, terapeutul te va asista, iti va face o evaluare constanta a starii tale de sanatate si a progresului, precum si adaptarile si ajustarile necesare.

Programul individualizat de recuperare medicala va fi adaptat in functie de nevoile reale ale pacientului si particularitatile afectiunilor.

Pe langa beneficiile fizice, recuperarea medicala isi aduce un aport major si in starea emotionala a pacientilor, avand de asemenea si o componenta educationala.

Urmare a tratamentului de recuperare, va interveni si schimbare a stilului de viata: adoptarea unui regim alimentar echilibrat, evitarea accidentarilor fizice si includerea sportului ca activitate fireasca in rutina de zi cu zi.

Asadar, stabilirea unui program individualizat de recuperare medicala este primordiala, cu rezultate pozitive, pe durate lungi de timp, sau chiar pentru tot restul vietii.

O atentie deosebita vom acorda in acest articol kinetoterapiei, terapie devenita esentiala in procesele de recuperare, de capatare a mobilitatii si a cresterii nivelului functional.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia, sau terapia prin miscare, este o procedura de tratament utilizata in recuperarea medicala in scop profilactic sau terapeutic, ce foloseste un ansamblu de metode si tehnici fizice, sub atenta indrumare a unui kinetoteraput.

Kinetoterapia poate fi aplicata cu succes  in patologia traumatic, oncologica, degenerative, neurologica, respiratorie  (post infectie SARS COV 2).

Beneficiile kinetoterapiei:

Activitatea fizica de orice fel aduce doar beneficii corpului uman, creierului si imbunatatirea vizibila per total a starii de bine. Si cine nu isi doreste toate acestea?

Cu atat mai mult cu cat aceasta poate fi efectuata sub atenta observare si indrumare a unui specialist, cu exercitii potrivite pentru fiecare tip de afectiune, fiecare tip de organism, ce raspunde diferit si are nevoi diferite.

Kinetoterapia are doar beneficii.

Vom enumera cateva dintre acestea, pentru a avea o imagine de ansamblu:

 • Recuperarea dupa accident vascular sau paralizie
 • Reducerea nevoii de medicamente antialgice si antiinflamatoare
 • Imbunatateste mobilitatea, motricitatea si miscarile, precum si echilibrul
 • Ajuta la evitarea interventiilor medicale
 • Recuperarea dupa rani sau traume
 • In cazul pacientilor varstnici ajuta la prevenirea caderilor prin fortificarea tonusului muscular
 • In cazul sportivilor poate fi un ajutor real, prin consolidarea unor parti specifice ale corpului si antrenarea mai multor grupe de muschi
 • Relaxarea muschilor
 • Reduce inflamatia
 • Imbunatatirea circulatiei sanguine
 • Detoxifierea organismului
 • Rezistenta la efort si scaderea sensibilitatii.


Cand este recomandata kinetoterapia:

 • Corectarea posturii copiilor in perioada de crestere si dezvoltare
 • Cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde functiile sunt sever afectate
 • Pentru imbunatatirea mobilitatii in diverse afectiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza in placi)
 • In cazul recuperarilor sportive - insanatosirea rapida dupa accidente, prevenirea accidentelor
 • In reducerea durerilor asociate cu anumite afectiuni reumatologice (poliartrita, gonartroza, osteoporoza, coxartroza)
 • In cazul recuperarii functiilor afectate dupa anumite traumatisme, accidente sau interventii chirurgicale
 • Pregatirea corpului pentru sarcina - obtinerea unui tonus al corpului optim, pentru viitoarea sarcina
 • In recuperarea cardio-respiratorie, postoperator, posttraumatic, in afectiunile respiratorii si cardiace
 • In corectarea posturii corporale, a respiratiei si a aliniamentului corpului, in cazul deformarii coloanei vertebrale (scolioze, cifoze etc)


Kinetoterapia pentru imbunatatirea starii de sanatate si preventie

Afectiunile necesita o atentie marita, tratament, timp si rabdare, pe langa multe alte resurse.

Sa nu uitam insa, ca si sedentarismul este una dintre problemele societatii de azi, iar acesta afecteaza la fel de tare organismul neimplicat in nicio forma de miscare.

Invitatia la miscare prin kinetoterapie nu se adreseaza doar persoanelor afectate de boli, de durere sau alte afectiuni. Miscarea face bine, oricum s-ar numi aceasta.

Primul pas catre un corp si-o minte agera este constientizarea ca ai nevoie de miscare in viata ta si ca esti dispus sa cauti ajutor.

Imbunatateste starea ta de sanatate prin kinetoterapie.

Cand si cum iti faci o programare pentru kinetoterapie

Dupa ce ai parcurs articolul nostru, vei sti cand sa iei decizia ce mai sanatoasa pentru tine.

Momentul cel mai bun implica preventia, grija, atentia si actionarea.

Trebuie sa stii ca, consultatia de recuperare medicala este decontata de CAS .

In cadrul Centrului Multidisciplinar Fiziomed vei gasi o echipa completa de terapeuti, pregatiti sa vina in sprijinul tau, cu plan de recuperare individuala si cele mai bune indrumari.

Poti face o programare pe site, completand formularul aici, sau la telefon 0749 922 271.Sursele folosite: https://doc.ro/