Displazia de șold


Displazia de șold, sau luxația de sold, este o dezvoltare anormală a articulației șoldului. Este o boală congenitală, ce afectează dezvoltarea sănătoasă a copiilor și apare atunci când capul femurului nu este localizat corect la nivelul cavității osului iliac. 


Deși displazia de șold este cel mai adesea prezentă la naștere, se poate dezvolta și în timpul primului an de viață al copilului. Studiile arată ca o importanță majoră în dezvoltarea displaziei de șold o are și modul în care bebelușul este înfășat. Bebelușii ale căror picioare sunt înfășurate strâns, cu șoldurile și genunchii drepți, sunt expuși unui risc mai mare în a dezvolta displazia de șold după naștere. Înfășatul celui mic trebuie efectuat în condiții de siguranță, într-un mod corespunzător, cât mai lejer, care să îi permită micuțului să se miște. 

Efectele pe care le poate avea pe lungă durată pot limita copilul să se bucure de o viață normală și, nedepistată în primele trei luni de viață, displazia poate ajunge la ultimul grad. 

Semnele clinice ale displaziei de șold constau în: diferența de lungime a piciorului, pocnituri la desfacerea șoldurilor sau asimetria pliurilor cutanate. 

Displazia de șold nu se observă cu ochiul liber, decât atunci când bebelușul începe să facă primii pași, în jurul vârstei de 1 an, când mersul acestuia va fi legănat, precum o rățușcă, sau șchiopătează. 

Printre semnele care ridica suspiciuni de displazie, se numără zgomotul ca un clic, care se va produce când medicul va mișca piciorul într-un sens și mișcările neașteptate pe care bebelușul le va face din cauza dizlocării șoldului. 

În acest caz, medicul va recomanda ca investigații suplimentare o ecografie de șold, iar pentru diagnosticul final și tratament, trebuie consultat obligatoriu un medic ortoped pediatru. 


Importanța ecografiei de șold la nou-născut


Când medicul ortoped pediatru suspectează displazia de șold la bebeluș, va apela la o ecografie de șold pentru a confirma diagnosticul. Ecografia de șold la bebeluși este o metodă sigură, nedureroasă și non-invazivă, ce nu implică radiații și nu va supune bebelușul vreunui stres major. Aceasta se va putea face încă din primele săptămâni de viață, însă doar până la vârsta de 6 luni, căci după această vârstă ultrasunetele nu vor mai putea pătrunde în șoldul osificat. 


Atunci când medicul ia decizia unei ecografii de șold, va ține cont și de anumite aspecte, precum: 

  • Istoricul familiei - dacă au fost cazuri de displazie de șold;
  • Dacă bebelușul este primul născut;
  • Displazia de șold apare mai des la fete decât la băieți;
  • Poziția pe care bebelușul a avut-o în uterul mamei.Serviciul de Ortopedie Pediatrică în cadrul clinicii

Aparatură medicală modernă și unul dintre cei mai buni medici ortopezi pediatri 


În Centrul Medical Fiziomed vei găsi medic ortoped pediatru cu experiență de peste 20 ani în domeniu, care a avut în grijă și urmărire periodică numeroși copii atât în unități medicale de stat, cât și în unități medicale private. De asemenea, ținem pasul cu tot ce este nou și performant în materie de aparatură medicală, și anume ecograful de ultimă generație pentru efectuarea ecografiei de șold. 

Într-un cuvânt, suntem mai mult decât pregătiți să tratăm și să vindecăm micuții pacienți care întâmpină probleme de natură ortopedică și nu numai. 


Te așteptăm în Centrul Medical Fiziomed, alături de domnul doctor Filip Florin, medic primar doctor în științe medicale, cu competențe în management servicii medicale, chirurgie pediatrică artroscopică și ultrasonografie șold pentru displazii congenitale, care va acorda atenția și grija necesare pentru un diagnostic corect urmat de un tratament eficient pentru ca problemele celui mic să nu se agraveze în timp. 


Bucură-te de ofertele din cadrul Centrului Medical Fiziomed! 

Optează pentru o evaluare completă de consult și ecografie de șold.

Profită de oferta noastră!