Campania de evaluări kinetoterapeutice gratuite pentru copii intră în cel de-al treilea an de activitate. Fără implicarea și priceperea colegilor noștri această campanie de prevenție nu ar fi putut fi posibilă.

Povestim, asftel în interviul de mai jos cu doamna Anelia Constantin, kinetoterapeut și terapeut Vojta despre ce s-a întâmplat în penultima sâmbătă a fiecărei luni.

Următoarea evaluare kinetoterapeutică gratuită:  sâmbătă 26 septembrie 2020

Când și cum a început acest proiect?

 A fost, de la început, un proiect comun al terapeuților pediatri din clinică, din dorința de a veni în ajutorul copiilor, cu priceperea, cunoașterea și dăruirea necondiționată, este cadoul nostru pentru toti copiii.

Acest proiect a început pe 1 iunie 2018 ca o invitație la evaluare gratuită pentru copiii născuți prematur, știind că prematuritatea vine și cu o multitudine de disfuncții care, prin kinetoterapie, pot fi corectate.

Văzând numărul mare de copii la care era necesară intervenția terapeutică, specialiștii noștri au venit în întampinarea solicitărilor tuturor părinților, fiind acceptată orice solicitare de evaluare, nu doar pentru copiii nou-născuți sau prematuri. Astfel se oferă posibilitatea tuturor copiilor de a beneficia de o evaluare kinetoterapeutică gratuită.

Conștienți de faptul că părinții au grijă de sănătatea copiilor și din experiența acumulată, o primă evaluare în kinetoterapie poate reduce numărul cazurilor care se pot agrava în timp.

Câți copiii au trecut pragul clinicii în această perioadă?

În aproximativ 18 luni echipa noastră a evaluat circa 500 copii, de la copii nou-născuți, până la 14 ani, ponderea cea mai mare având-o copiii mici, sub 2 ani. Recomandăm părinților ca indiferent de vârsta copiilor, la cel mai mic semn de îngrijorare, să apeleze la sfatul competent al unui specialist: neonatolog, medic de familie, pediatru, ortoped pediatru, neurolog pediatru.

În urma consultului medical, specialiștii pot recomanda kinetoterapia.

Kinetoterapia presupune colaborare interdisciplinară dar și o strânsă relație între părinte, medic, terapeut.

Dintre copiii prezenți, câți au avut nevoie de terapie în urma evaluării kinetoterapeutice?

Mai mult de jumătate dintre copiii evaluați au primit sfaturi și indicații terapeutice care putea fi realizate de către părinți acasă. Ulterior ei au revenit la noi evaluări pentru a se urmări evoluția și progresul.

A fost destul de mare și numărul de copiii care au avut nevoie de terapie specializată in cadrul clinicii nostre. Din păcate, destul de mulți copii urmează serii lungi de sedințe de recuperare, ca urmare a patologiilor severe.

Când vin părinții cu copiii? Când încep sa conștientizeze faptul că există o problemă de dezvoltare la copii?

În general când copilul începe să meargă, părintele constată că este ceva în neregulă: mers deficitar, postură incorectă, întârzieri în anumite achiziții motorii.

Recomandarea noastră este ca evaluarea kinetoterapeutică să fie facută cât mai devreme, din primele luni de viață ale copilului.

Vă întrebați, desigur, de ce așa devreme?
De la naștere și până la atingerea maturității, organismul uman trece prin anumite etape de creștere și dezvoltare, etape bine definite prin achizițiile neuro-motorii caracteristice. Orice întârziere în apariția acestor achiziții, sau apariția lor deficitară, compensată prin gesturi, atitudini patologice, perturbă ulterior dezvoltarea normală.

Ce ați constatat voi ca specialiști în urma evaluărilor gratuite și a terapiei, unde a fost cazul?

La copiii care nu au avut nevoie de terapie în clinică, ci doar au fost îndrumați să lucreze acasă cu părinții pentru corectarea unor ușoare deficiențe, s-a observat o evoluție favorabilă în scurt timp.

Și la cei care au urmat ședințe de recuperare în clinică, s-au înregistrat rezultate pozitive, confirmate de către medicii specialiști care îi au în evidență pe aceștia. 

Proiectul nostru va continua și în acest an.

Mesajul nostru către părinți este să apeleze cu mare încredere la specialiști ori de câte ori au un semn de întrebare sau nelămuriri în legătură cu dezvoltarea copilului.

Ne dorim ca acest demers al nostru să găsească drumul către copilașii care au nevoie de aceste evaluări kinetoterapeutice și către cei care au nevoie și de terapie pentru a corecta anumite deficiențe, să fie un model de implicare profesională și socială.

Kt. Anelia Constantin

  • Absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport Suceava, specializarea Kinetoterapie și motricitate specială - 2008;
  • Terapeut Vojta  - 2013;
  • Master în Bioingineria reabilitării, UMF Iasi, 2017;
  • Cursuri de specialitate în domeniul neuro-pediatrie;


Vă puteți înscrie sunând la 0749 922 271.

Vă așteptăm cu drag!