Kinetoterapia poate fi considerată gimnastică medicală, deşi este prea vag spus.
Însumează mişcările necesare ce formează o terapie de restabilire a stării de bine şi a funcţiilor corpului pacientului. Dacă scopul acestei terapii se referă mai ales la recăpătarea mobilităţii, ca şi efecte secundare, poate chiar imuniza organismul. 

Forţa musculară, nevoia de mobilitate la capacitate maximă sunt aspectele primordiale ce corespund cu alegerea tratamentului de aşa natură, prin kinetoterapie. Probabilitatea ca această formă de tratare să fie necesară intervine mai ales la nivelul pacienţilor ce au suferit diverse traumatisme. 

Avantajele kinetoterapiei se referă la refacerea funcţiilor motorii, la funcţiile nervilor, ajută digestia, imunitatea şi funcţiile endocrine. În funcţie de cazul fiecărui pacient se alege forma de tratament cea mai convenabilă şi seria de exerciţii necesare, ce implică de multe ori şi aparatură corespunzătoare. Formele de tratament sunt diverse, precum şi afecţiunile pacienţilor: poate fi vorba de stres, tulburări respiratorii, probleme de nutriţie, reumatologice, nervoase, alergice şi nu numai.