Doamna Anelia Constantin este promotorul unui proiect cu suflet - "Evaluari kinetoterapuetice gratuite" oferite tuturor copiilor ce au nevoie de terapie, pentru corectia anumitor deficiente.

Va invitam sa cititi raspunsurile doamnei Anelia Constantin, la cateva intrebari, pentru a cunoaste mai bine omul din spatele celui mai frumos proiect, adresat copiilor.

Sunteti specialist Vojta si membra a Societatii Romane pentru Diagnostic si Terapie Vojta in Romania.

Da, sunt terapeut Vojta din 2013. Inceputurile nu au fost deloc usoare, fiind primul terapeut din zona N-E a tarii (la vremea aceea, mai era doar o colega terapeut la Bacau), dar perseverenta si spiritul de echipa ne-au adus unde suntem azi.

Am intrat in cel de-al 4-lea an de evaluari kinetoterapeutice gratuite - proiectul de suflet, pentru cei mai mici dintre pacienti - copiii.

Cum se resimt acesti 4 ani? Sau, mai bine zis, cat de “bogata” va simtiti dupa aceasta perioada plina?

Implinirea noastra vine din starea de bine a micutilor, din linistea parintilor si din speranta ca am pus o caramida la temelia dezvoltarii armonioase, pe toate planurile, a acestor copii care ne-au trecut pragul – si nu au fost deloc putini, peste 1000!

Terapia Vojta este des intalnita in literatura de specialitate. Ce inseamna mai exact si care sunt beneficiile acesteia pentru pacienti?

Pentru mine, terapia Vojta e, daca vreti, “regina neincoronata” a terapiilor de recuperare neuro-motorie. Dincolo de modelele si schemele de terapie, intruneste, ca baza teoretica, o viziune complexa a intregului organism, intelegerea mecanismelor prin care se manifesta patologia si “cheia” prin care putem ameliora afectiunile existente.

Cui i se adreseaza terapia Vojta?

Tuturor varstelor, de la nou-nascut la senectute, oricine poate beneficia de aceasta terapie.

Principiul Vojta: aplicarea unor stimuli precisi (pe zone bine stabilite, din anumite pozitii in care este posturat pacientul) - va avea ca efect declansarea unor reactii, a unor modele de miscare pe care dorim sa le obtinem.

Ce afectiuni trateaza sau pentru ce afectiuni este recomandata?

Indicatia pentru terapia Vojta este data de catre medicul de specialitate pediatrica (neonatologie, neurologie, ortopedie etc.), iar terapeutul, in urma evaluarii specifice, aplica cea mai eficienta metoda raportata la acel caz.

In general, in tulburari globale de dezvoltare, cu tot ceea ce deriva din acestea, in tulburari centrale de coordonare, afectiuni neuromusculare, afectiuni ortopedico-traumatice.

Ne puteti enumera cateva dintre efectele terapiei Vojta?

Efectele sunt multe si uneori par spectaculoase, dar ceea ce trebuie sa intelegem este ca la nivelul intregului organism au loc efecte pozitive la: nivelul sistemului nervos, aparatului musculo-scheletal, functia respiratorie, functiile psihice, orientarea temporo-spatiala - apar rezultate imediate care se mentin.

Care sunt reactiile parintilor atunci cand copiii lor au nevoie de un tratament kintetoterapeutic? Cat sunt de deschisi?

Cu totii ne dorim copii sanatosi, asta e de inteles!

In general, parintii inteleg necesitatea terapiei si, de multe ori, ei sunt cei care observa si simt ca ceva nu este bine la copil si vin sa ne ceara sfaturi. Intotdeauna explicam parintilor in ce va consta terapia, ce dorim sa obtinem, cum pot continua acasa ce facem in sala de terapie. Nu aplicam doar terapia Vojta, aplicam tehnici, metode, in functie de patologia existenta.

Puteti recomanda si niste exercitii pe care parintii le pot face cu cei mici acasa, dupa inceperea tratamentului?

Regula de aur in kinetoterapie, cu atat mai mult in cea pediatrica, este exersarea. Programele individuale, bine structurate, trebuie exersate si continuate si acasa, de catre familie.

Ideal este ca sedinta de terapie sa se realizeze de 4 ori/zi, cu o durata de 15-20 minute. Explicam parintilor, exersam impreuna si, in general, dam “tema pentru acasa” cateva elemente de repetat, pe care ei le pot executa corect. Se creeaza o legatura mai puternica intre parinte-copil, copilul accepta mai usor terapia, parintele este mai linistit stiind ca ajuta si ca ceea ce face este corect.

Asadar, recomandati exercitiile acasa. Pentru executarea corecta si evitarea accidentarilor, este de preferat sa se faca sub supravegherea unui specialist?

Este ideal ca terapia sa fie facuta de catre specialist, dar prin instruirea parintilor realizam o optimizare a terapiei, acestia reusind, de cele mai multe ori, sa exerseze acasa cu micutii si sa avem rezultate frumoase.

Este adevarata afirmatia conform careia recuperarea fiecarui pacient confera atat satisfactie profesionala, cat si satisfactie personala?

Lucrez ca profesionist in recuperare medicala de peste 25 ani si de 13 ani exclusiv pediatrie. Nu cred sa existe satisfactie profesionala mai mare decat aceea de a vedea cum si cu ajutorul nostru cresc frumos acesti copii.

La sfarsitul fiecarei zile de lucru, obisnuim (eu si colegii mei de nadejde) sa facem un rezumat al zilei, sa discutam cazurile, sa venim cu idei, cu sfaturi despre cum sa abordam cazurile existente. E un exercitiu foarte bun care ne ajuta in evaluarea cat mai justa a rezultatelor obtinute.

Exista vreun caz deosebit de care va amintiti cu drag? Ne puteti povesti cate ceva despre acesta?

Toti copiii sunt deosebiti.

Unele cazuri sunt mai usoare, se rezolva deficienta respectiva in mai putine sedinte de terapie. Din nefericire, unele cazuri solicita mult timp de recuperare.

Da, pot sa spun despre inceputuri, cand nu ma gandeam ca voi lucra cu “omuleti”: primul copilas in terapie a fost un copilas prematur … si atunci mi-am spus foarte ferm ca daca reusesc sa obtin rezultate, voi lucra in continuare. Daca nu, niciodata nu voi mai aborda domeniul pediatriei....si au trecut 14 ani de atunci!

Ce recomandari ne puteti da, acum, la finalul acestui interviu? 

Asteptam cat mai multi copii la evaluarile pe care le realizam lunar, tocmai din dorinta de a corecta cat mai devreme diversele deficiente.

Suntem deschisi dialogului cu parintii, in a oferi sfaturi si ajutor de specialitate, atunci cand suntem solicitati.

Si cel mai important mesaj este pentru parintii copiilor prematuri - copii care, prin terapie, sunt ajutati sa se dezvolte armonios, fara deficite neuromotorii pe care prematuritatea le aduce.

Este segmentul de varsta cel mai vulnerabil si de aici a pornit si ideea evaluarilor kinetice. Satisfactia rezultatelor la acesti copii este de neegalat.

Va asteptam la evaluari cu drag, cu daruire, cu profesionalism!

Anelia Constantin - kinetoterapeut pediatric si terapeut Vojta